GHI FÖLDRAJZ 10B

GHI FÖLDRAJZ 10B

Nagy földi légkörzés

2020. február 13. - GHI

A beérkező napenergia mennyisége az Egyenlítőnél a legnagyobb, a sarkoknál a legkisebb, ezért a legmelegebbek az Egyenlítő környéki, a leghidegebbek pedig a sarkokhoz közeli területek.

Passzát szél

 

A hőmérsékleti okok miatt az Egyenlítő fölött alacsony, míg a sarkok fölött magas légnyomású öv alakul ki.

A troposzféra tetején a feláramló és feltorlódó levegő szétáramlik mindkét félgömbön a sarkok felé, északi és déli irányba.

A sarkok felé tartó légtömeg hűlni kezd, és az energiabevétel is csökken. Ennek következtében kb. a 30. szélességi kör környezetében a levegő süllyedni kezd.

A hőmérséklet-csökkenés és a süllyedés miatt a légnyomás nő, így a 30. szé­lesség­i körnél magas nyomású terület alakul ki. Ezért itt nagyon ritkán keletkeznek felhők, elvétve esik csapadék. Földünk nagy sivatagjai is itt találhatók.

A lesüllyedő levegő a felszínen feltorlódik, észak és dél felé veszi útját. Így az emelkedő levegő pótlá­sára az alacsonyabb légrétegekben kiegyenlítő áramlás indul meg az Egyenlítő irányába.

A felszínen – a Coriolis-erő hatása miatt – az Egyenlítő felé északkeleti, illetve délkeleti áramlás ún. passzát­szél fúj.

Sarki szelek

 

A sarkvidékek fölött a hideg levegő sűrű, ezért lefelé áramlik. A felszínen a levegő feltorlódik, ezért magas légnyomás alakul ki, ami miatt a levegő szétáramlik, útját az Egyenlítő felé veszi. A Coriolis-erő itt a legnagyobb, ezért a levegő irá­nya gyorsan keleties lesz. Az északi félgömbön északkeleti, a déli félgömbön délkeleti irányú sarki szelek alakulnak ki.

Ahogy a levegő az Egyenlítő felé halad, a hőmérséklete is emelkedik. Emiatt kitágul, sűrűsége csökken, könnyebb lesz. Ebből következően a levegő a 60o földrajzi szélesség környékén felemelkedik. A felemelkedés helyén alacsony nyomású terület jön létre. A felemelkedett levegő a magasban a sarkvidékek felé áramlik. Így az egyenlítői cellához hasonlóan a sarkok és a 60⁰ között szintén létrejön egy zárt cirku­lációs cella

A mérsékelt övezet áramlási rendszere

Tudjuk, hogy az egyenlítői cellában a sarkvidék felé áramló levegő a 30° szélességi kör környékén leáramlik. A földfelszínt elérve a leáramló levegő szétáramlik, egy része az Egyenlítő felé veszi az irányt. Ez a passzátszél. Másik része viszont a magasabb szélességek felé áramlik. A Coriolis-erő itt még nagyobb mértékben hat rá, mint az Egyenlítő környékén, ami a szelet az északi félgömbön jobbra, a déli félgömbön balra téríti. Így a szél iránya nyugatias lesz, ezért ezt az övezetet a nyugatias szelek övének nevezzük.

Foglajuk össze!

Gyakoroljunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://ghifoldrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr1514679356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása